Het is je ongetwijfeld wel bekend dat er in de praktijk tal van verschillende soorten voedingsstoffen bestaan. Sterker nog, we maken op dit vlak een onderscheid tussen zomaar even 50 verschillende exemplaren. Voor deze stoffen geldt dat ze specifiek zijn vereist voor alle levensprocessen. Het gaat hierbij in de praktijk niet alleen om eiwitten en vetten, maar ook om bijvoorbeeld koolhydraten evenals een significante hoeveelheid vitamines en mineralen. Voor al deze verschillende stoffen geldt dat ze een zeer belangrijke rol spelen bij verschillende fysiologische functies. Wil je hier nu graag meer over te weten komen? Dat is mogelijk door de onderstaande informatie door te nemen!

Essentiële voedingsstoffen

Het menselijk lichaam slaagt erin om verschillende stoffen die ze nodig heeft zelf aan te maken. Dat geldt echter niet voor alle stoffen. Voor deze essentiële voedingsstoffen geldt dat ze niet of in ieder slechts in zeer beperkte mate aangemaakt kunnen worden door het lichaam. Een bekend voorbeeld van een dergelijke stof is bijvoorbeeld vitamine D. Verder is het zo dat er in bijvoorbeeld de voeding die we tot ons nemen wel verschillende stoffen zijn terug te vinden die op het eerste zicht niet noodzakelijk zijn, maar wel een niet onbelangrijke rol spelen voor onze gezondheid. Hier verwijzen we naar als zijnde bioactieve stoffen. Voor alle duidelijkheid, het is dus in de praktijk niet zo dat deze stoffen onder de noemer van de voedingsstoffen vallen.

Wat zijn macrovoedingsstoffen?

Zelfs binnen het segment van de voedingsstoffen is het zo dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen verschillende exemplaren. Neem nu bijvoorbeeld de zogenaamde macrovoedingsstoffen. Voor deze exemplaren geldt dat de volgende exemplaren er toe gerekend kunnen worden:

  • Eiwitten;
  • Koolhydraten;
  • Vetten;

Voor bovenstaande macronutriënten geldt dat het lichaam er behoorlijk wat van nodig heeft. Het is mede omwille van deze reden dat er bij het wegen van de eiwitten, vetten en koolhydraten wordt gemeten in grammen. Voor deze voedingsstoffen geldt dat ze bestempeld kunnen worden als zijnde niets minder dan de brandstof die ons lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

 Zonder deze brandstof beschikt ons lichaam niet over de noodzakelijke energie om goed te kunnen functioneren. Voor eiwitten geldt bovendien in de praktijk dat ze eveneens zijn vereist voor de opbouw evenals het onderhoud van de spieren en organen evenals ons zenuwstelsel, de hormonen evenals natuurlijk ook de enzymen die zich in ons bloed bevinden.

Tot slot zijn er ook nog de microvoedingsstoffen

Bovenstaande informatie heeft alvast duidelijk gemaakt dat voedingsstoffen onderling aanzienlijke verschillen kunnen vertonen ten opzichte van elkaar. Het is mede omwille van deze reden dat ze worden ingedeeld in tal van verschillende groepen. Tot slot is het dan ook zo dat er eveneens kan worden gedacht aan zogenaamde microvoedingsstoffen. Het gaat hierbij dan om onder meer:

  • Vitamines;
  • Mineralen;
  • Spoorelementen;

Voor deze voedingsstoffen geldt dat ze niet verantwoordelijk zijn voor het leveren van energie. Dat gezegd hebbende is het wel zo dat ze nodig zijn voor het vrijmaken van de energie uit de zogenaamde macrovoedingsstoffen. Bovendien zijn ze ook zeer belangrijk voor het goed laten verlopen van verschillende processen binnen ons lichaam. Ga bij interesse snel naar de website van VitaCijn en ontdek welke voedingsstoffen je graag zou willen! 

Door admin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.